VALKUILEN

Hoe herken ik een energie zuinige airconditioning:

Ongeacht het merk en type airconditioning is het erg belangrijk om op de (S)COP en/of SCEEP waarde.
Hoe hoger deze waarde hoe zuiniger de airconditioner, als een airconditioner met een COP 4.0 en van 2.5KW(2500W) koelvermogen dat is het stroom gebruik 2500W : 4.0 = 625 KW stroom gebruik. Een airconditioner onder een (S)COP 3.5 waarde is echt niet meer van deze tijd en kost te veel ten opzichten van de opbrengst.

Valkuilen + veel gemaakte fouten

Wanneer je een airconditioner aan wilt schaffen, dan wil je natuurlijk dat deze goed werkt. Het is dus erg belangrijk dat deze van goede kwaliteit is en dat je hier lang mee kunt doen. In Nederland gebruiken we relatief weinig airconditioners, maar dit is eigenlijk jammer. Voor een relatief lage prijs heb je namelijk een apparaat dat je woning kan verwarmen, verkoelen, ventileren en de luchtvochtigheid kan controleren en dat hier nog nauwelijks energie voor gebruikt. Eén of meerdere airconditioners kunnen dus voor een beter comfort zorgen in huis, of het buiten nu onder het vriespunt is of het heeft de 30 graden Celsius bereikt. Hier lees je over de valkuilen en de veel gemaakte fouten waarmee je te maken krijgt als je een airconditioner gaat aanschaffen en gebruiken.

Geld besparen op een airconditioner

Er zijn goedkope airconditioners aanwezig, vooral op de tweedehands markt en de markt buiten Europa. Er zijn echter Europese richtlijnen aanwezig over airconditioners en daarin staat dat ze niet meer zonder warmtepomp mogen worden verkocht. Hierdoor zijn de apparaten bij ons duurder, maar de warmtepomp zorgt ervoor dat ze ook nauwelijks energie verbruiken. Dat komt doordat warmtepompen de warmte uit de lucht gebruiken om de gewenste temperatuur te bereiken en geen energie uit je stopcontact. Dit is aanzienlijk energiezuiniger en het is daarbij dus veel beter voor het milieu. Warmtepompen werken als koelkasten en kunnen zowel koude als warme lucht produceren. Investeer daarom altijd in een airco met een warmtepomp. Je zal er veel plezier van hebben en veel minder energie moeten betalen.

Zet de airco niet te laag

Veel mensen zetten de airco op een lagere temperatuur dan nodig. Vooral met warm weer heeft dit erg weinig zin. De airco moet dan veel te hard werken en zal deze temperatuur binnen niet kunnen realiseren. Daardoor slaat de thermostaat constant aan. Wat het beste is om te doen, is de airco instellen op de hoogst mogelijke behaaglijke temperatuur, bijvoorbeeld 21 graden. Het apparaat zal deze temperatuur bereiken waarna de airco uit kan. Hij zal weer aanslaan zo gauw de temperatuur weer hoger wordt dan 21 graden. Op die manier is het binnen altijd behaaglijk en is de temperatuur constant.

Een airco heeft geen onderhoud nodig

Om de beste resultaten te bereiken moet je airconditioner jaarlijks worden onderhouden door een gecertificeerde vakinstallateur. Deze kan je worden aangeleverd door het bedrijf dat de airco heeft geproduceerd, maar je kunt deze zelf ook vinden. Als je de airconditioner elke dag gebruikt moet je zelf elke 3 maanden het filter controleren en eventueel uitwassen of uitzuigen met een stofzuiger. Bij de instructies zal dit duidelijk aangegeven staan. Ga bij twijfel niet zelf met je airco aan de gang, maar schakel een monteur in. Werken aan koelmiddel mag namelijk alleen door iemand gedaan worden die hier de juiste certificeringen voor heeft.

Een airconditioner heeft maar een korte levensduur

In tegendeel. Je kunt met een goede unit zeker 15 jaar doen. Mits je deze goed onderhoudt natuurlijk. Gebruik je de airconditioning erg veel en voer je geen onderhoud uit, dan zal de levensduur aanzienlijk korter worden. Daarnaast vervalt je garantie dan. Het is dus altijd verstandig om het onderhoud van de airco goed bij te houden.

De ramen en deuren kunnen openblijven als de airconditioner aan is

Theoretisch klopt dit. Je kunt in principe nog steeds een raampje openzetten als je ook de airconditioner aan hebt staan. Het probleem is echter dat de airconditioner dan veel harder moet werken. Als het warm is buiten zal een open raam de temperatuur binnen sneller doen stijgen. Is het koud buiten, dan zal een open raam de temperatuur binnen verlagen. Hierdoor is het lastig voor de airconditioner om een stabiele temperatuur te handhaven. Voor de meest efficiënte en constante verwarming of koeling, laat je de ramen en deuren dus het beste dicht.

Een airconditioner kan alleen een warme ruimte koelen

Niets is minder waar. Airconditioners hebben vele functies. Ja, een belangrijke functie is om de ruimte te koelen als het buiten warm is. Maar je kunt een airconditioner in de winter ook gebruiken om de lucht te verwarmen. Daarnaast kan een airco helpen de luchtcirculatie binnenshuis te verbeteren. Dit is handig, vooral als je veel problemen hebt met ventilatie. En ben jij gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid? Dan kun je deze met een airconditioner stabiliseren. Voor mensen met allergieën, astma, artritis en reuma kan een airconditioner dus echt een uitkomst bieden.

Vergelijk offertes

Wil jij ook graag een airconditioner met warmtepomp aanschaffen en laten installeren? Of ben je op zoek naar een erkende installateur die de airco voor je kan onderhouden of repareren? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool. Dit is gratis en volledig vrijblijvend en bovendien erg makkelijk. Je vult je wensen in en de tool zal je een aantal offertes opsturen van betrouwbare bedrijven uit jouw directe omgeving.

In de winter

Gebruikt u uw airconditioning als (bij)-verwarming? Lees dit dan even goed door, om verwarring te voorkomen:
De meeste airco's van tegenwoordig kunnen prima verwarmen. U dient wel rekening te houden met het volgende: De airco's maken meer geluid als ze verwarmen, met name de buitenunit. Wanneer de buitentemperatuur verder onder nul gaat zal het rendement en de uitstroom temperatuur van de binnenunit verder dalen. Het systeem werkt goed tot -7 ongeveer afhankelijk van merk en type. Het is een soort hete lucht verwarming en de airco kan een ruimte vrij snel verwarmen maar de airco zal zo nu en dan gaan ontdooien en dan stopt het verwarmen binnen. De binnen unit stopt met blazen en sluit bijna zijn kleppen tijdens het ontdooiproces. Afhankelijk van de buitentemperatuur en luchtvochtigheid zal de airco gaan ontdooien omdat de condensor van uw buitenunit bevriest. Dit duurt ongeveer 5 tot 15 minuten en de buitenunit zal nu even heel hard gaan werken om de condensor ijsvrij te maken. Soms tijdens dit proces is er dan een bromtoon te horen. Dit is heel normaal....Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit wel 2/3x per uur gebeuren.
Zet uw airconditioning tijdens ontdooien NIET uit, maar laat de installatie even zijn werk doen. Na ontdooien, zal uw installatie weer beginnen met (bij)-verwarmen!