TIPS
Tips om een airco te kopen/leasen
Het aanschaffen van een nieuwe airco heeft meer voeten in de aarde dan u misschien denkt. Er zijn verschillende merken, verschillende types, verschillende prijzen en verschillende capaciteiten. Het is natuurlijk de bedoeling dat je een airco aanschaft die past in je budget en waar je de juiste prestaties van kunt verwachten voor uw situatie. Daarnaast moet je ook kiezen voor een gecertificeerd bedrijf die je airco installeert en onderhoudt. De onderstaande tips kunnen je helpen bij het uitkiezen van de juiste airco voor jouw behoeften.
Tip 1: controleer de keurmerken
In Europa mogen volgens de wetgeving van de Europese Unie alleen nog airco's met een warmtepomp worden verkocht. Dat heeft goede redenen, want deze zijn veel zuiniger en aanzienlijk beter voor het milieu. Een goede manier om te controleren of een airco aan alle wettelijke vereisten voldoet is door te zoeken naar keurmerken. Een airco met een keurmerk heeft daarnaast vaak ook een betere garantieregeling en is van aanzienlijk betere kwaliteit. Zoek daarom naar een product met een NVKL-logo of een STEK-logo.
Tip 2: kies het juiste type airconditioner
Er worden een aantal typen airconditioner verkocht. Het grootste verschil is of deze mobiel zijn of vast. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt door waar de airco wordt gemonteerd.
- Mobiele airconditioners: de naam zegt het al, mobiele airconditioners kunnen worden geplaatst waar je ze nodig hebt. Dit is een groot voordeel, zo lang je ergens hebt waar je het overtollige water kunt afvoeren, zoals een raam, een wasbak of een putje. Het nadeel van deze airconditioners is dat ze meer lawaai maken. Dit kun je voorkomen door een mobiele airconditioner te kopen met een buitenunit, maar dan moet je wel inleveren op de mobiliteit.
- (Semi)vaste airconditioners: er zijn semi vaste airconditioners die je in het raam of er zijn apparaten met een 2 gaten in de muur. De apparaten die je op het raam of aan de muur hangt zullen luidruchtiger zijn, maar gemakkelijker zelf te installeren.
- Vaste airconditioners: of te wel multi split unit zijn vaste airconditioners zijn apparaten met een binnen- en een buitenunit. Deze laatste zijn ook iets duurder maar de zuinigste qua stroom gebruik. De installatie van deze airco's heeft ook meer voeten in de aarde en zal ten allertijden door een erkende (STEK) monteur in bedrijf gesteld moeten worden zodat er de juiste hoeveelheid en geen emissies van het koudemiddel plaats vind.
Tip 3: controleer de filters
Als je de airco elke dag aan hebt, dan is het verstandig om elke 3 maanden de filters te controleren en te reinigen. Dit doe je zelf, door ze te inspecteren en vervolgens te wassen of af te zuigen met een stofzuiger. Als het goed is zijn hier instructies over te vinden in de gebruiksaanwijzing. Ga nooit zelf je airco repareren. Dit moet namelijk gedaan worden door een gecertificeerde monteur die met koelstof mag werken. Dit kun je controleren door naar het STEK-certificaat te vragen.
Tip 4: sluit een onderhoudscontract af
Via een onderhoudscontract zal een monteur elk jaar langskomen om je airco helemaal te controleren en schoon te maken. Eventueel wordt de koelstof opnieuw aangevuld, worden de filters vervangen en worden kleine reparaties uitgevoerd indien nodig. Voor een klein bedrag per jaar zal je dan veel langer van je airco gebruik kunnen maken en weet je dat deze altijd optimaal werkt. Een goed onderhouden airco kan zeker 15 jaar meegaan.
Tip 5: extra functies
Airconditioners worden al lang niet meer gemaakt enkel en alleen om een ruimte te koelen. Apparaten met een warmtepomp hebben het voordeel dat ze ook als verwarming kunnen werken en daarbij een hele zuinige verwarming. Door warmte uit de lucht te gebruiken is er geen energie meer nodig om warmte op te wekken. Andere functies die airconditioners kunnen hebben is dat ze als ventilatiesysteem kunnen werken en ze kunnen de luchtvochtigheid op peil houden in je woning. Dit is voor mensen met astma, reuma, allergieën en artritis waarschijnlijk een heerlijke bijkomstigheid. Als je een airco gaat aanschaffen, vraag je dan af waar je deze voor nodig hebt. Zo loop je geen functionaliteiten mis waar je misschien wel iets aan had gehad.
Tip 6: kies de juiste capaciteit
Het is belangrijk dat je een airco uitkiest die de ruimte kan koelen of verwarmen waarvoor je deze in gedachten had. Een kleine ruimte heeft dan uiteraard ook een airco met een kleinere capaciteit nodig, dan een grote ruimte. Vraag dit altijd na bij de leverancier, want anders betaal je misschien te veel of heb je niets aan je apparaat. Hele grote ruimtes kun je beter uitrusten met een multi-split unit airconditioner. Dit is één buitenelement met daaraan verschillende binnen units. Zo kun je de temperatuur in je gehele woning altijd constant houden.
Tip 7: denk goed na over het merk
Er worden airconditioners geleverd van verschillende merken. Er zijn A-merken, zoals Samsung, Panasonic, LG, Whirlpool, enz. en ook B-merken, waaronder Zibro, Beco, Boneco en Domo. De A-merken zijn duurder, maar dan krijg je ook een aantal voordelen. Vaak zijn ze stiller, hebben ze meer garantie, gaan ze langer mee, zijn ze sterker en werken ze beter en zuiniger. Heb je een beperkt budget, dan is een B-merk helemaal niet slecht, maar als je toch wat meer van je airconditioner en de nazorg verwacht dan is een A-merk altijd een betere keuze.
Vergelijk offertes
Wil jij ook een airco laten installeren of zoek je een (BRL100) gecertificeerd bedrijf met een (BRL200)STEK-gecertificeerde installateur die jouw airco kan onderhouden? Dan kun je via onze vergelijkingstool exact achterhalen wat dit voor je kost. Door de verschillende offertes die je van ons krijgt met elkaar te vergelijken vind je ongetwijfeld de beste deal.
Minder opvallend
Wij kunnen bij het plaatsen van een airconditioner er voor zorgen dat de airco of de leidingen en buiten unit minder of niet opvallen. Dit kan door gebruik van minder opvallende materialen, onopvallend plaatsen of gecamoufleerde bestickering of kleur van de materialen.