ONWAARHEDEN
Wanneer je eraan denkt om een airconditioner te kopen, dan zal je waarschijnlijk eerst zelf proberen informatie in te winnen. Je komt dan op het internet veel artikelen tegen waarin ook veel wordt uitgelegd. Ook al is het goed om je in te lezen, er staat op het internet ook veel informatie die eigenlijk niet terecht is. Hier worden de vooroordelen die bestaan over airco's behandeld en toegelicht.
Een airconditioner maakt veel lawaai
Uiteraard maken airco's geluid, maar dit is al lang niet meer zo erg als het wel geweest is. Tegenwoordig zijn de apparaten bijzonder stil, vooral als je voor een exemplaar met een buitenunit kiest. Je kunt dit gemakkelijk controleren, door in de technische details te zoeken naar het geluidsniveau. Dit wordt uitgedrukt in decibel. Je zal zien dat het aantal decibel van nieuwe en kwalitatieve airconditioners te verwaarlozen is.
Een airconditioner kan verkoudheid en andere ziektes veroorzaken
In tegenstelling van wat er veel beweerd wordt kan een airconditioner je niet ziek maken. Dit komt van een bacterie of een virus en niet van een airconditioner unit. Wat je wel ziek kan maken is als je de airconditioner te laag zet. Het verschil tussen de buiten- en de binnentemperatuur is dan te groot waardoor er te veel luchtbeweging ontstaat. Hierdoor kunnen ziektekiemen zich beter verplaatsen. Het is daarom niet verstandig om een groter verschil dan 5 graden met buiten te hanteren.
Belangrijk: Let wel op want als je de filters niet schoonmaakt op tijd dan kun je wel degelijk ziek worden. De virus ontstaat dus niet via de airco maar wordt opgevangen door filters.
Een airconditioner gebruik je alleen in de zomer
Het is waar dat airconditioners, vooral in de auto, voornamelijk worden gebruikt om lucht te koelen. En dit kan in de zomer een zeer welkome functie zijn. Er zijn echter nog een aantal andere redenen waarom je een airconditioner kunt aanschaffen. Omdat deze namelijk zijn voorzien van een warmtepomp kunnen ze in de winter functioneren als verwarming en aangezien de warmte uit de lucht wordt gebruikt hebben ze hier nauwelijks nog energie voor nodig. Een andere functie van airconditioners is dat ze de lucht binnen ventileren. Dit kan je van problemen met condensatie en vocht afhelpen. Als laatste kun je airconditioners kopen die ook de luchtvochtigheid reguleren. Dit is weer ideaal als je te maken hebt met condens in huis, maar ook mensen met artritis, reuma, allergieën en astma zullen hier veel baat bij hebben. Een airconditioner kun je dus in principe het hele jaar door gebruiken.
Een airconditioner is duur
Het is zo dat je een investering moet maken als je een airconditioner aanschaft. Maar echt duur zijn ze niet meer. Je kunt al een airconditioner kopen voor bedragen die beginnen bij €800, inclusief plaatsing, en deze kunnen 70 kubieke meter koelen. Een goede airconditioner gaat daarnaast minstens 15 jaar mee, als je deze goed onderhoudt. En omdat ze werken met een warmtepomp gebruiken ze daarna nauwelijks nog energie. Per 1 kW die de airco gebruikt krijg je gemiddeld een koelvermogen van 3kW terug. Je kunt dus zonder schuldgevoel je airco de hele zomer aanzetten en in de winter insgelijks.
Een airconditioner is lelijk en neemt te veel plaats in
Oude airconditioners hebben het imago groot te zijn en dus veel plek in te nemen. Daarnaast waren ze voorheen ook niet altijd even mooi om aan te zien. Vandaag de dag is dit echter enorm veranderd. Moderne airconditioners zijn kleiner en krachtiger. Je kunt ze aan de muur hangen of in het raam en ze nemen nauwelijks nog plek in beslag. Zelfs mobiele airconditioners zijn niet groot. Wat betreft het design kun je nu ook designer airconditioners kopen die bijvoorbeeld passen in een industrieel interieur. Je betaalt hier meer voor, maar je zal er op esthetisch vlak veel aan hebben. Ook standaard airconditioners zijn al lang niet lelijk meer en zijn slank, modern en stijlvol ontworpen. Het oog wil natuurlijk ook wat.
Bij het installeren van de airco moet er worden gesloopt
Het installeren van een airco is erg simpel. Als je een mobiele airco koopt kun je dit gewoon zelf. Koop je een airco die aan de muur moet hangen en die ook een buitenunit heeft, dan zal je dit moeten laten doen. De buitenunit wordt dan buiten aan de muur gehangen of op de grond/het dak gezet en de binnen-unit wordt binnen gemonteerd. Er zal een klein gat gemaakt moeten worden waardoor de buizen worden geleid. Dit wordt uiteraard allemaal netjes weggewerkt. Behalve dit komt er weinig anders kijken bij het installeren van een airconditioner. In het ergste geval zal dit een halve dag duren.
Airco verspreidt Legionella
Als laatste is er een gerucht dat de ronde gaat dat airconditioners de Legionellabacterie kunnen verspreiden. Hier is echter weinig van waar. Allereerst kan de bacterie alleen overleven in water dat verneveld wordt en in Europa worden deze systemen niet meer verkocht. Een tweede punt is dat de Legionellabacterie alleen kan overleven in water met een temperatuur van tussen de 30 en de 50 graden Celsius. De enige plek waar dit voor kan komen rondom een airconditioner is in de condensbak. Daarom wordt deze bak altijd afwaterend geplaatst, zodat dit direct het riool in stroomt en nooit de kans krijgt om op te warmen. Met een airconditioner is de kans op besmetting met Legionella dus nagenoeg nihil.
Vergelijk offertes
Om een airconditioner te laten plaatsen is het verstandig om eerst marktonderzoek te doen. Alleen als je alle opties bekeken hebt weet je zeker dat je de beste keuze maakt. Via onze vergelijkingstool kun je alvast offertes opvragen en je onderzoek in gang zetten.