kleine ruimtes verwarmen
Breek jij je ook het hoofd over hoe je de temperatuur in je woning aangenaam houdt, zonder je energierekening nog verder de hoogte in te jagen? Misschien biedt een infrarood heater de oplossing. We gaan dieper in op de mogelijkheden van zo'n toestel en de voor- en nadelen die erbij komen kijken.
Er bestaan diverse systemen om je huis te verwarmen. De warmtepomp geniet momenteel de voorkeur boven een traditionele condensatieketel, maar kost handenvol geld om te plaatsen.
Verwarmen zonder te verarmen
Om de energiefactuur enigszins betaalbaar te houden, zoeken mensen onder meer soelaas bij elektrische vuurtjes en grijpen zelfs terug naar hout, met alle negatieve gevolgen voor het milieu van dien.
Ook infraroodverwarming is aan een opmars bezig. Je kent het van op de terrassen van horecazaken, waar ze het tot op zekere hoogte mogelijk maken bij koud weer te genieten van een drankje buiten.
Infraroodverwarming: ook voor binnen
Er bestaan echter ook infraroodsystemen voor binnen. Die zien er weliswaar anders uit (als een paneel dat je tegen de wand kan bevestigen) en kennen ook een andere werking. Waar terrasverwarming gebruik maakt van infrarood met korte golf, zendt een infrarood heater voor binnen een lange golf uit die een stuk verder reikt en daardoor uitermate geschikt is voor binnenruimtes.
Benieuwd hoe zo'n infrarood heater binnen jouw interieur past?
Zoals de zon
Een klassieke radiator of convector verwarmt de lucht in de kamer met behulp van warm water dat door buizen stroomt. Een infrarood heater pakt het helemaal anders aan: deze geavanceerde technologie warmt niet de lucht op, maar wel de voorwerpen en personen die zich in de ruimte bevinden, inclusief de muren.
Een halfgeleider zet elektrische stroom om in infraroodstraling. De achterkant van het paneel wordt geïsoleerd, zodat de warmte langs de voorzijde rechtstreeks op de omgeving afstraalt.
Infraroodverwarming lijkt daardoor enigszins op de warmte van de zon, en als we naar de samenstelling van de straling kijken, merken we inderdaad gelijkenissen.
Razendsnel warm
Een infrarood heater is geschikt om gericht grote ruimtes te verwarmen. De snelle werking maakt het ideaal voor kamers waar je maar af en toe verwarming nodig hebt, zoals de badkamer of slaapkamer. Maar het werkt evengoed uitstekend voor je woonkamer. Plaats je het paneel achter je sofa, heb je het daar altijd lekker warm. Zorg wel voor voldoende afstand tussen je meubels en de heater.
Een stuk goedkoper
Daartegenover plaats infraroodverwarming enkele belangrijke troeven. De behaaglijke warmte - vergelijkbaar met de straling van de zon - zorgt voor een erg comfortabel binnenklimaat. Ze is bovendien gelijkmatiger verdeeld over de ruimte, wat we niet kunnen zeggen over convectieverwarming. Doordat warme lucht stijgt, zal het in een kamer met radiatoren tegen het plafond immers een stuk warmer zijn dan op de vloer.
Een laatste groot voordeel betreft de prijs. Een infrarood heater verbruikt doorgaans slechts 450 watt per uur om de hele ruimte aangenaam warm te maken. Ter vergelijking: een traditionele convectieverwarmer verbruikt al snel 2.000 watt per uur. Ruim vier keer meer dus.
Nadelen
Er zijn echter ook een paar nadelen verbonden aan de technologie. Zo kan de warmte door een sterke concentratie en snelle temperatuurstijging soms intens overkomen. Het is dan ook belangrijk de heater niet te dicht tegen je meubels te plaatsen. Voor kleine, druk ingerichte ruimtes is een infrarood heater daarom minder aangewezen.
Ook droogt de stralingswarmte (net als een convector) de lucht uit en verhoogt het de concentratie rondvliegend stof. Wie hier allergisch aan is, kijkt dan ook best uit naar een andere oplossing.